Android Recenzije Top

Samsung Galaxy Note 20 Ultra kompletan test

Da li je moguće da je prošlo 9 godina od kada je predstavljen prvi Note uređaj? Koliko nas je u tom trenutku pomislilo kako se radi o nepotrebnom uređaju, da ne govorimo o ostatku koji je smatrao da je preveliki sa svojih 5.3″ u 16:10 odnosu stranica. Iako Samsung sada obično igra na sigurno, te davne 2011. godine to nije bio slučaj, a svaka nova generacija popularnog Note-a bi postavljala trendove i ujedno prikazivala vrhunac performansi i onoga što mobilna industrija može u tom trenutku. Vremena se menjaju, i Note uređaji su sve manje posebni ponajviše iz razloga što su danas svi uređaji Note veličine, pa novi Note 20 Ultra izgleda kompaktan kada se uzme u ruke nakon S20 Ultra.

Navikli smo da je svaka Note generacija maksimum svega, ovaj put to i nije baš slučaj. Iako je ovo recenzija Note 20 Ultra telefona, ne možemo da se ne osvrnemo na običan Note 20 jer imamo utisak da je predstavljen samo da bi se bolje prodavao Ultra model, i nismo jedini koji to misle, jer plastična izrada i 60 Hz ekran za flagship predstavljen 2020. godine sa cenom od 1000€ nije baš za ponos i mnogo bolju kupovinu predstavlja prošlogodišnji Note. Ali i Ultra ima odnosno nema sve na maksimumu – ima brzo punjenje, iako daleko od najbržeg koje nudi konkurencija, i generacijama se ne unapređuje. Iako ima bateriju od 4500 mAh, autonomija mu nije najbolja strana, bolju je imao prošlogodišnji model, a u odnosu na njega tj. Note 10, ove godine su kamere i olovka dobili upgrade, pored ekrana od 120 Hz. Pa da li novi Note Ultra vredi uloženog? Saznajte u testu koji sledi, a pre toga specifikacije.

 

MODEL Samsung Galaxy Note 20 Ultra 4G  / SM-N985F/DS
PREDSTAVLJEN Avgust 2020.  U prodaji od avgusta 2020.
OS Android 10  + One UI 2
EKRAN 6.9″,  (91.7% STB), odnos 19.3:9, rezolucija 1440 x 3088 pixels, 496 ppi. Super Amoled adaptivno 120 Hz (pri FHD). Zaštita Corning Gorilla Glass Victus, oleofobni premaz, HDR10
GLAVNA KAMERA 1 – 108 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
2 – 12 MP, f/3.0, 120mm (periscope telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom, 50x hybrid zoom
3 – 12 MP, f/2.2, 120˚, 13mm (ultrawide), 1/2.55″, 1.4µm
4 – 0.3 MP, TOF 3D, f/1.0, (dubina)
VIDEO [email protected], [email protected]/60fps, [email protected]/60/240fps, [email protected], HDR10+, stereo snimanje, gyro-EIS & OIS
PREDNJA KAMERA 1 – 10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3.2″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF
SIM Dual SIM (Nano-SIM + Nano-SIM) hibrid. eSim podrška
CHIPSET I CPU Exynos 990 (7 nm)
Octa-core (2×2.73 GHz Mongoose M5 & 2×2.50 GHz Cortex-A76 & 4×2.0 GHz Cortex-A55
GRAFIKA (GPU) Mali-G77 MP11 Valhall
RAM 8 GB  (u naš region stiže verzija sa 8 GB, iako postoji 12 GB verzija)
INTERNA MEMORIJA 256 GB UFS 3.0 (210 GB dostupno)
PROŠIRIVA MEM. Proširivo do 512 GB.
WIFI Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4GHz, 5 GHz
KONEKCIJE  A-GPS, Beidou, GLONASS, BDS, GALILEO; DLNA, NFC, Bluetooth v5.0, USB Type-C v3.1
OSTALO Olovka (S Pen), Fingerprint senzor ispod ekrana, akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog osvetljenja, kompas, žiroskop, squeeze funkcije, IP68 vodootporan (do 1.5m na 30 min)
PRENOS PODATAKA GSM – 2G, HSDPA – 3G, LTE band 1 – 4G; LTE, HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A 4-Band/5-Band(5CA) Cat18 1200/200 Mbps
BATERIJA 4500 mAh Li-Po, QC 4 kompatibilan, Brzo punjenje do 45W, 25W (punjač u pakovanju), Fast Qi/PMA bežično punjenje 15W, reverse bežično punjenje 4.5W
DIMENZIJE I TEŽINA 164.8 x 77.2 x 8.1 mm, težina 208 g
CENA 1250€ – verzija 256/8 GB  (sept. 2020.)

U tradicionalnom Samsung elegantnom crnom pakovanju, pored telefona i iglice za sim, stiže 25W punjač (EP-TA800) sa 1m kabla, naravno USB type-C. U pakovanju dobijate i solidne žične (type-C) AKG slušalice, rekao bih neka srednja niža klasa, vrednost najmanje 30€.

Dizajn

Dizajnerski sjajno odrađen posao, Note odaje utisak čvrstog, moćnog telefona koji savršeno leži u ruci. Veoma je teško pronaći zamerku na dizajn, pa čak i na modul kamera koji itekako štrči, ali je na dobar način uklopljeno u ostatak kućišta. Više mi se sviđa dizajn Note 20 Ultra nego S20 Ultra i mnogi dele to mišljenje. Kvalitet završne obrade na Samsung nivou, čvrstoća i masivnost dolaze do izražaja. Telefon je zaobljen sa strana, zbog edge ekrana koji je nešto zakrivljeniji od onog što smo viđali na S20 Ultra. Note je potpuno ravan na donjoj i gornjoj strani što je pun pogodak kako dizajnerski tako i po pitanju praktičnosti. Najnoviji Gorilla Glass Victus (revizija šeste generacije) za koju Corning (proizvođač) tvrdi da je do 5 puta otpornija od prethodne generacije je implementirana kako na ekranu tako i na poleđini. Pored toga dodatna zaštita ekrana kao folija dolazi uz telefon.

Iako je olovka mogla biti smeštena sa desne strane kao i svake godine, ove godine je na levoj strani, ali lično mi ne smeta iako sam dešnjak. Jedva primetna slušalica (i zvučnik) je usečena između ekrana i kućišta iznad, zvučnik i mikrofon na donjoj strani, USB Type-C 1.0 port za napajanje, a na vrhu imamo ladicu za SIM (2 SIM-a i microSD) i još jedan mikrofon. Tasteri za zvuk i power dugme su napokon na desnoj strani.

U ruci novi Note leži dobro sa dobro izbalansiranom težinom, i iako se za većinu funkcija može koristiti sa jednom rukom, ponekada će trebati dodatna asistencija druge ruke.

 

Multimedija, ekran i softver

Stereo zvučnici su veoma glasni, distorzije nema ni u najavi, čak su i donji tonovi izraženi. Za razliku od nekih drugih modela, telefon ne “vibrira” kada ga držite pojačanog do kraja, teško da ćete pronaći kvalitetnije zvučnike. Uz odlične zvučnike i verovatno najbolji ekran ikada, uživanje uz YouTube ili HBO GO je zagarantovano.

Iz jedva vidljive slušalice dopire kristalno jasan i jak zvuk, ni u najglasnijim okruženjima nećete imati problema da čujete sagovornika, a u razgovorima nismo primetili niti jedan problem.

Složićemo se da je 6.9″ UHD 120 Hz adaptivni Super Amoled ekran najbolji ekran koji možete pronaći u mobilnim telefonima, mada zaista je teško upoređivati ionako odlične ekrane koje smo videli na S20 seriji. Kako Samsung kaže, Note 20 Ultra ima 300 nita jače osvetljenje pri direktnoj sunčevoj svetlosti. Nijedan problem nismo imali ni na direktnoj svetlosti, ni u potpunom mraku, ekran je verovatno najbolji koji možete dobiti na jednom telefonu, to je polje gde je Samsung uvek briljirao.

Prve verzije Note telefona i generalno svih Samsung telefona su imali Touchwiz interfejs, kritikovan sa svih strana zbog nekontrolisano velikog broja funkcija, više sistemskih aplikacija za iste funkcije, neukusnog dizajna. Još od 2016. stvari su se potpuno promenile, Touchwiz je promenio ime i postao OneUI da bi se Samsung dodatno otarasio prošlosti.

Sada je to možda i najbolji Android interfejs, vlada minimalizam, čist dizajn sa umerenim bojama, moglo bi se reći skoro pa savršen. I dalje tu nedostaje funkcija koje ima MIUI, apsolutni prvak u tome, ali za razliku od MIUI-ja, Samsungov OneUI nema bagova, sve radi kako treba da radi. Istina, potrebno je uraditi par sitnih podešavanja, jer iz kutije podrazumevano dolazi uz određena podešavanja koja su nelogično uključena ili isključena (npr. kada želite spustiti notifikacije, morate koristiti dve ruke, dok u podešavanjima ne uključite da se već na pola ekrana mogu spustiti). U samom meniju za podešavanjima se ja lično u nekim situacijama teže snalazim, ponekad prosto zalutam, verovatno zbog činjenice da podrazumevano koristim MIUI ili čist Android.
Ono što me je prijatno iznenadilo na koji način je upakovano, iako nije ništa novo je Bixby Routines funkcionalnosti, ko želi može do te mere da prilagodi telefon svojim dnevnim rutinama, da će telefon sam sve raditi za vas, zaista odlična funkcionalnost. Primera radi, telefon prepozna kada ste u automobilu i možete aktivirati Spotify i npr. landscape mode, te uključiti mapu. Isto se dešava i sa kućnim režimom i režimom rada na poslu, ujutru, uveče…

Da ne spominjem Samsung Dex koji je od avgusta 2020. dobio značajna ažuriranja te je dostupan direktno sa telefona, zaista više nego korisna stvar jer svaki smart TV sada može biti desktop računar, sve što je potrebno je telefon, a ne bi bilo loše imati i tastaturu. Ovakva rešenja nijedan proizvođač telefona ne nudi niti znam da postoji slična aplikacija, treba znati ceniti napor Samsunga.

S PEN

Iako olovka izgleda identično kao prethodne dve generacije, iskustvo je bolje nego ikada iz prostog razloga što je odziv smanjen sa 42ms na samo 9ms što doprinosi osećaju kao da pišete pravom olovkom. Da li je baš 9ms ili 26ms (kao što ima običan Note 20) to je nemoguće izmeriti, ali je iskustvo bolje nego prošle godine, nema sumnje.

Ono što je verovatnije je da je Samsung iskoristio 120 Hz ekran i 240 Hz touch odziv da bi dodatno ubrzao odziv i uz malu pomoć AI stigao do deklasiranih 9ms što je više marketinški trik. Ono što možemo da vidimo ona Note-u i S Pen što se tiče funkcionalnosti olovčice, softvera, pa i multifunkcionalnog dugmeta koje zna itekako da posluži teško da ćete pronaći u nekom drugom uređaju, a da se ne radi o profesionalnim alatima.

Biometrija

Ovde imamo “ultrasonični” otisak prsta koji se nalazi ispod ekrana i Face detection (prepoznavanje lica).

Čini nam se da Samsung ignoriše biometriju već dugo godina (barem 2 generacije unazad) i ona je standardno ispod očekivanja klase. Ne mogu reći da je loše, ali nije ni dobro, mnogi telefoni u srednjoj klasi imaju brži otisak prsta, da ne govorimo o senzoru za prepoznavanje lica koji je neupotrebljiv pri slabom osvetljenju. Ovo nije dealbreaker, ali se ne oprašta telefonu od preko 1200 €.

Hardware i performanse

Samsung na tržište Evrope standardno isporučuje svoje čipsetove – Exynos, radi se, kao i svake godine, o njihovom najboljem čipsetu. Ove godine to je Exynos 990, sa 8 jezgara izrađen u 7nm tehnologiji, pandan Snapdragon 865+ koji se može pronaći u Note 20 Ultra za tržište SAD i Azije. Nećemo kukati ni na Exynous, ali praksa kaže da Snapdragon 865+ ima do 20% bolju autonomiju, manje se greje pri zahtevnim radnjama (posebno grafički zahtevnim).

Što se tiče gejminga, testirali smo 30-minutno igranje PUBG, na 50% osvetljenju (FHD rezolucija i HIGH nivo detalja) i u prostoriji sa temperaturom od 23 °C, što su idealni uslovi. Tokom aktivnog igranja, izmerili smo temperaturu na ekranu i na poleđini od 37 do 40 °C (zavisno od lokacije merenja), što su niže vrednosti od S20 Ultra modela. Za 30 minuta igranja baterija je pala sa 70% na 62%, dakle nekih 8%. Framerate je stabilan i igranje teče glatko, bilo bi neshvatljivo da je drugačije.

Baterija

Baterija ovog telefona je veličine 4500 mAh što je na papiru velika baterija, ali tu su ogromni potrošači, prvenstveno impozantan ekran sa osvežavanjem 120 Hz koji zna da optereti procesor, čak i sa novom funkcijom – adaptivno osveženje ekrana za koju nisam siguran koliku uštedu pravi, ali razlike u potrošnji u korist Note 20 Ultra (u odnosu na S20 Ultra) se osete pri igranju igrica i gledanju video snimaka. Što se tiče punjenja, maksimalno je 45W dok je preporuka da se koristi 25W punjenje jer taj punjač dobijate u pakovanju (a i razlike su minimalne), on će potpuno prazan telefon napuniti do 100% za oko 75 minuta, za 30 minuta će se napuniti od 10% do 60%.

Note 20 Ultra ima oko 20% lošiju autonomiju od S20 Ultra, i ovo je definitivno telefon za najviše jedan dan korišćenja, od 7h ujutru do 23h uveče, sa preko 4h uključenog ekrana dnevno. Ako niste zahtevan korisnik možda će preživeti do podneva sledećeg dana. Sve u svemu, onaj osećaj spokoja što se baterije tiče vam ovaj telefon verovatno neće pružiti, ali se barem brzo puni, dovoljno je da ga pripunite 15-tak minuta za narednih par časova korišćenja. Brzo bežično punjenje je dostupno, iako skoro duplo sporije, konkurencija nudi brže.

Za one koji imaju sreću kupiti Note 20 Ultra u SAD, testovi kažu da će autonomija biti oko 20% bolja zbog energetski efikasnijeg procesora, što je taman toliko da budemo skoro potpuno zadovoljni i na tom planu. Vraćanje na QHD rezoluciju i 60 Hz (fps) će poboljšati autonomiju za oko 10%, što nije beznačajno ako svakodnevno kuburite sa procentima pri kraju dana.

Što se zagrejavanja tiče, prvih par dana korišćenja telefona je primetnije, ali nakon toga se primeti samo pri većem opterećenju i u nekim određenim situacijama, ipak Note se ne drži najbolje u ovom segmentu, barem verzije sa Exynos čipsetom, ali nije toliko strašno.

Kamera

3 modula kamere sa laserskim autofokusom su se predstavila kao unapređenje u odnosu na S20 Ultra model, ipak ne bismo rekli da je situacija bolja, jer je teško pobediti ionako odlične kamere na S20 Ultra modelu. U dnevnim uslovima situacija je identična, dok je pri slabom osvetljenju nešto bolje rezultate davao S20 Ultra u odnosu na novi Note. Ipak, stabilizacija je na strani Note 20 Ultra, a i brzina pri fotkanju, sve je instantno, a noćni režim ne zahteva duge ekspozicije kao na S20 Ultra.

Note 20 Ultra donosi nešto drugačiju postavku kamera od onih koje smo videli na S20 Ultra, osnove su identične – veliki senzor visoke rezolucije + ultraširoka kamera + telefoto sa periskopom. Glavni senzor je identičan kao na S20 Ultra – 108 MP 1/1.33″ Nonacell koji spaja 9 0.8µm piksela u jedan veći 2.4µm i finalno daje 12MP sliku. Ultraširoki senzor je isti kao na S20 modelima, 123MP, 1/2.55″ sa 1.4µm i mogućnošću da uhvati širinu od 120 stepeni. Iako poseduje stabilizaciju nažalost nema autofokusa, što je zaista neshvatljivo.  Telefoto periskop (sa autofokusom i stabilizacijom) je drugačiji od S20 Ultra modela, ovde imamo 12MP umesto 48MP na S20 Ultra. Periskop odnosno zoom je sada nativno 5x, u odnosu na S20 Ultra koji ima 4x.  Selfi kamera je 10 MP, f/2.2 i 26mm focal lenght (kao na S20 modelu) i poseduje autofokus, dok S20 Ultra ima 40MP Tetracell.

Dnevne fotografije na glavnoj i prednjoj kameri možete videti na primerima ispod.

Noćne fotografije (objektiv je svaki put bio savršeno čist)

Video

Full HD video u 30fps dozvoljava ultra-wide snimak kao i zoom do 20x, ista je stvar i sa 4K videom. To se nažalost menja sa 60fps, koji nema mogućnost za ultra-wide snimak, a ni funkciju zoom-a. Dobra stvar je da barem 60fps sada nema problema sa snimanjem ponoći. Stabilizacija je bolja nego ikad, boje realne, a fokus veoma brz, na kraju krajeva ovo je deo gde su Samsung flagship telefoni već godinama na tronu.

Zaključak

Za razliku od prethodnih godina gde je Note serija bila beskompromisno maksimum koji Samsung može predstaviti, sada je bliža nego ikad S seriji te ne vidimo značajnu razliku osim postojanja olovke i objektivno se postavlja pitanje kakva je budućnost Note serije. U Srbiju (i ostale okolne zemlje) Note 20 Ultra stiže sa 8GB RAM-a što je downgrade u odnosu na prošlu godinu i S20 Ultra koji su imali 12 GB RAM-a. Ipak i cena je niža u odnosu na inicijalnu za S20 Ultra, a podrška za 5G je izostala za našu regiju. Dobra vest je da dolazi uz 256 GB interne memorije, a i šta će nam više od 8 GB RAM-a 🙂

Što se tiče konkurencije, Note je kao i obično nema, i ako vam je olovka presudan faktor, jednostavno uzmite Note 20 Ultra, jer obični Note 20 ne zaslužuje naziv Note i nije ni opcija za kupovinu. Cena od preko 1200 € za novi Note jeste visoka, pogotovo što živimo i neizvesnim vremenima, ali skoro dvostruko manje možete pronaći prošlogodišnji Note 10, a ako možete da živite bez olovke imate mnoštvo opcija, npr. S20+, Xiaomi Mi 10 te P30 Pro.

Iako je olovka najkul dodatak za mobilni telefon, pitanje je koliko se realno koristi i koji procenat Note kupaca je koristi nakon početnog entuzijazma. Da li će Samsung uskratiti olovku na nekom od telefona iduće generacije? Malo verovatno, a teško i da će ubiti Note liniju, veća je verovatnoća da će se spojiti sa S linijom i da će Note biti jedan od 3 predstavljena telefona, a da će se Fold predstavljati u avgustu. Kao što Note nije bio mainstream te 2011. tako i Fold neće biti još neko vreme.

 

Pohvaljujemo

  • Video snimanje bez konkurencije u Android svetu
  • Unapređen odziv olovke i dodatne funkcionalnosti
  • Najbolji ekran na jednom telefonu, 120Hz osveženje
  • Samsung wireless DeX, Bixby routines, zreo i bug-free OneUI
  • Dizajn i vrhunski kvalitet izrade uz novi Gorilla Glass Victus
  • Zoom mogućnosti na kameri

Zameramo

  • Autonomija od najviše 4-5h uključenog ekrana dnevno.
  • Neprijatno zagrevanje uređaja pri zahtevnim radnjama
  • Biometrija (spor i frustrirajući senzor otiska prsta i jedva upotrebljiv face recognition u uslovima slabog osvetljenja)

Mi smo se družili sa Samsung Note20 Ultra više od 20 dana i detaljno ga testirali, no nemoguće je predstaviti sve što ovaj telefon nudi, tako da budite slobodni da postavite pitanje tj. komentar ispod za sve što vas interesuje. Rado ćemo odgovoriti.

Uređaj na testiranje ustupio Samsung

5 3 glasovi
Article Rating
Pretplata
Obaveštenje
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare