UPDATE MAJ 2021. Pre nego što nastavite čitati ovaj blog, morate znati da je napisan juna 2017. godine i da se od tada do danas (maj 2021.) mnogo toga promenilo. Pre svega, Telenor Banka je Mobi Banka od prošle godine, a MTS Banku je kupila Poštanska Štedionica i to su objavili aprila 2021. godine.

MTS Banka je bila ubedljivo najbolja opcija dugi niz godina (punih 5 godina), jer je pružala da za samo 100 din mesečno imate dinarski i devizni račun, plaćanje na tekuće račune svih banaka u zemlji besplatno, IPS besplatno plaćanje, podizanje sa svih bankomata u zemlji besplatno neograničen broj puta i odlične kurseve za plaćanje ka inostranstvu. Uz to, prvih 6 meseci održavanje je bilo besplatno, a kada ne biste imali nikakve promene na računu, ne biste imali ni troškove od tih 100 din mesečno. Tu su i jako dobri uslovi za kredite gde biste plaćali samo fiksnu mesečnu proviziju. U inostranstvu biste plaćali 2% za podizanje novca na bankomatu što su jako korektni uslovi. Bilo je jasno da je banka napravljena da napumpa broj korisnika i da se proda, jer je to bilo potpuno neodrživo. No, verujem da su bez problema mogli podići cenu održavanja na 250 din i da se baš niko ne bi žalio niti bi izgubili više od 20% korisnika.

Od 1. jula MTS Banka postaje Poštanska Štedionica i povećava se cena održavanja na 250 din. Problem je što više nema besplatnog podizanja novca sa svih bankomata, što je banka kao banka dosta manje fleksibilna, a provizije povećane, npr. podizanje novca sa bankomata u inostranstvu je sada 3%, održavanje deviznog računa dodatnih 50 din. Postoje i određene prednosti za korisnike van Beograda, ali najviše je negativnih promena.

Šta je sa Mobi Bankom?

Starter paket nije opcija jer se plaća bukvalno sve, ali uz Progresiv+ paket od 400 din mesečno (do 1.10.2021. je bilo 300 din)  imate sve što je pružala MTS Banka. Dodatna prednost je što je na raspolaganju veća mreža bankomata. Ako prebacite i platu (ne morate im slati nikakav dokaz) dobićete i neograničen broj podizanja novca sa ostalih bankomata u zemlji, bez prenošenja zarade je ograničeno na 5, nakon toga plaćate 200 din po prenosu. Održavanje deviznog računa u više valuta je besplatno. Isplata novca sa bankomata u inostranstvu je samo 1% (400 din min.) što je manje i od MTS Banke, a na POS terminalima i internetu u inostranstvu ne plaćate proviziju naravno.

Na kraju, izgubili smo jako dobru banku za mlade ljude koju sam toplo preporučivao. Sreća pa alternativa u vidu Mobi banke postoji, i što je sve što možemo izgubiti “samo” 30 evra godišnje. Nadam se da će Poštanska Štedionica sada smanjiti prosečnu starost korisnika sa 75 na 50 godina barem, i da će se uspeti modernizovati, makar malo.

—————-

Razvojem novih mobilnih tehnologija je omogućeno da iskoristimo prednosti mobilnosti i izbegnemo dosadno čekanje u redovima i procedure iz prošlog veka. Pojavom Telenor Banke sada već davne 2014. u Srbiju je stigla i zvanično prva virtuelna banka. Mts je tek ove godine zvanično lansirao platformu, mada je priča o tome pokrenuta pre više od 2 godine, tako da sada u Srbiji imamo 2 virtuelne banke, a zanimljivo je da već postojeće banke žele da se približe klijentima pojednostavljenim procedurama bez odlaska u ekspozituru (za određene radnje).

Besplatno održavanje računa uz mogućnosti pristupa bankovnom računu putem Web-a ili mobilnog uređaja je itekako primamljiva ponuda te je Telenor banka privukla veliki broj stanovništva, posebno mlađe populacije. Virtuelne banke nisu jedine koje nude besplatno održavanje računa, tu je i Komercijalna banka koja nudi besplatno održavanje uz START paket namenjen licima starosti do 27 godina i poseduje maltene sve mogućnosti modernog bankarstva.

U ovom tekstu ćemo uporediti ove dve konkurentske banke u slučaju kada izaberete paket sa besplatnim mesečnim održavanjem (TB – Starter, mts – Račun Plus). Pošto se mts Banka još uhodava, progledaćemo im kroz prste kada su u pitanju krediti.

Otvaranje računa

Procedura otvaranja računa je maksimalno pojednostavljena u obe banke, ali prednost bih dao ipak Telenor Banci iako na prvi pogled izgleda da je mts-ovo rešenje jednostavnije. Na Telenor Banci imate mogućnost da birate broj računa, dok kod mts Banke se broj računa veže direktno uz broj telefona. Nakon što završite proceduru otvaranja računa preko sajta, preporuka je da u svakom slučaju izaberete opciju da odete do najbliže mts/telenor ekspoziture i završite otvaranje računa potvrdom identiteta od strane ovlašćenih lica. Blaga prednost za Telenor

Aplikacija

Brzina aplikacije je definitivno na strani mts banke. Telenor zaista ima problema sa odzivom aplikacije, učitavanje svih radnji traje i traje, i po više od 5 sekundi i zna da frustrira ta činjenica. Rekao bih da mts banka ima čistiji i jednostavniji interfejs, nešto drugačiji pristup, blagu prednost bih dao mts banci ponajviše zbog brzine odziva, iako se još uvek verovatno radi o proizvodu koji nije finalizovan, tako da mnoge mogućnosti nisu dostupne. Prednost: mts

Napredne mogućnosti

Telenor Banka ovde nosi pobedu jer poseduje opciju prebacivanja sredstava između korisnika Telenor Banke direktno na broj telefona ili Email adresu. Telenor poseduje i moderne bankomate koji nude napredne mogućnosti menjačkih poslova i prebacivanja keša.

Prednost: Telenor

Provizije, kurs, održavanje računa

MTS banka je tek predstavljena, do kada će mogućnost besplatnog podizanja novca na svim bankomatima biti aktivna, to ne znamo, ali zaista zvuči nestvarno jer je izuzetno retka ponuda. Uostalom, da nije te opcije sigurno je da ne bih otvarao račun u još jednoj virtuelnoj banci. Mišljenja sam da im se verovatno više isplati nego da održavaju sopstvene bankomate tako da verujem da će ostati ovako. Podizanje novca sa drugih bankomata je u Telenor Banci fiksno 100 RSD. Održavanje računa u MTS Banci je besplatno, plaćate samo izdavanje plastike (MasterCard kartice) jednokratno 500 RSD, kao i na Telenor banci, a kartica važi 5 odnosno 4 godine (Telenor Banka).

Mts Banka je povoljnija i za plaćanje na internetu stranim valutama, čak nemate potrebu menjati dinare za evre/dolare. Na mom primeru platio sam 7$ preko obe banke, na mts Banci je skinuto 768,16 RSD, dok je na Telenor Banci 785,07 RSD. Razlika od 17 RSD na ovako malom iznosu nije zanemarljiva, to je otprilike 1€ prednosti za mts Banku ukoliko plaćate nešto u vrednosti od 50€. Dinarski platni promet je bez provizije u mts Banci dok se u Telenor Banci naplaćuje 25 RSD.

Ovo je velika prednost mts Banke.

Kartice, bankomati

Cena izdavanja kartica je ista, 500 RSD u mts Banci i Telenor Banci. Radi se o identičnoj MasterCard Debit kartici, u Telenor Banci izdaje se na 4, dok se u mts Banci izdaje na 5 godina. Plaćanje preko interneta, na POS terminalima sa PayPass funkcijom, podizanje keša sa bakomata u zemlji i inostranstvu, ova kartica nudi sve u jednom i identična je u obe banke.

Telenor je u prednosti iz razloga što poseduje određen broj sopstvenih bankomata preko kojih je moguće uplatiti keš na račun u svim podržanim valutama, a bankomat ima i funkciju menjačnice.

Prednost: Telenor

Krediti i štednja

Telenor Banka od početka ima primamljiv procenat za štednju po viđenju u dinarima koji je tada iznosio 7% godišnje dok je sada “samo” 3% godišnje. I Telenor i mts Banka imaju mogućnosti oročene štednje, i tu je u prednosti mts sa nešto višim procentom kamate.

Za sada ne možemo upoređivati ove dve banke u domenu kredita jer mts Banka još uvek nije predstavila kreditnu ponudu za stanovništvo.

Zaključak

Glavna prednost mts Banke je podizanje novca bez provizije na svim bankomatima u Srbiji, dinarsko plaćanje bez provizije i nešto povoljnije plaćanje preko interneta, dok je Telenor Banka generalno zakruženiji proizvod što je sasvim razumno jer postoje već 3 godine.

 

Iskustva korisnika

Telenor banka: Iako se Telenor banka deklariše kao inovativna i prva digitalna banka (što i jeste zapravo) postoje apsurdne situacije za koje na prvu nismo poverovali da se odnose na Telenor banku, ali nakon više kontaktiranja od strane naših posetilaca morali smo istražiti o čemu se radi. Naime, iako je pečat već ukinut pre više od pola godine, a u nekim ekspoziturama određenih banaka već godinama, Telenor banka zahteva da se za svaku potvrdu koju izdaju pravna lica, dokument pečatira i potpiše od strane ovlašćenog lica.

Ali tu nije kraj, i kritika ne ide na račun zahtevanja nepotrebnog pečata, već na dodatnom istraživanju radnika Telenor banke da li je pečat “original”. Radnici Telenor banke su izgleda fanovi serije CSI Miami jer su u više navrata vraćali potpisani dokument (izjava o zaposlenosti) i overen originalnim pečatom firme napominjujući da se radi o falsifikatu. Da apsurd bude još veći, na račun Telenor banke naša čitateljka već godinama prima platu. Da li treba veći dokaz o zaposlenju u firmi osim toga da svakog prvog stiže plata od istog pravnog lica? Naša procena je da je to veća garancija od bilo kakvog komada hartije, a Telenor banka kao prva banka koja se upravo gnuša papirologije bi trebala da papirologiju smanji na minimum. I ne, ne radi se o zahtevu za stambeni ili keš kredit nego o najobičnijoj kreditnoj kartici koju su reklamirali na sva zvona.

 

MTS banka: Što se tiče MTS banke, kritike obično idu na sporije slanje MasterCard kartice pri otvaranju računa, tako da neki korisnici ni nakon 15 dana od otvaranja računa nisu došli do kartice.

 

Update 27.03.2018.

Od 01.06.2018. Telenor i MTS banka menjaju cenovnik i uslove.

Starter paket: U Telenor banci se sada naplaćuje provizija za plaćanje na POS terminalima u inostranstvu i to 1%. Tu je i povećanje isplate sa drugih bankomata u Srbiji na 200 RSD po transakciji (ranije 100 RSD). Dinarski platni promet je 35 RSD po transakciji.

Ukoliko koristite Progresiv paket i primate platu na račun Telenor banke, isplata sa bankomata drugih banaka je 0 din.

MTS Banka je uvela mesečnu proviziju u iznosu od 100 RSD, u slučaju da je bilo promena u tom mesecu. Prvih 6 meseci u svakom slučaju ne plaćate ništa, osim karticu koja važi 5 godina i košta 500 din (kao i u Telenor banci u starter paketu). Sve ostalo je potpuno besplatno, i dalje nema provizije za skidanje novca sa svih bankomata u Srbiji.

Update 07.05.2021.

MTS Banka je prodata Poštanskoj Štedionici i ukratko, bežite do kraja juna. Cena održavanja se povećava na 250 RSD, ali nije ni to problem već se ukida opcija podizanja novca sa ostalih bankomata.

4 4 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

10 Comments
Najstarije
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
BizNet
BizNet
20.11.2017. 17:27

Sjajno poređenje. Naravno, svako bira koje su mu mogućnosti bitnije. Glavna prednost Telenor Banke je u tome što postoji već neko vreme, tako da sigurno očekujemo i dodatne pogodnosti uz MTS Banku.

Mile
Mile
01.02.2018. 10:30

Odlican tekst. Hvala.

Ozzy
Ozzy
21.02.2018. 18:03

I TB na pocetku nije imala proviziju kad se podizu pare sa ostalih bankomata, tako da ce i MTS kasnije sigurno uvesti naplatu kad privuce veci broj korisnika.

markodjukic
markodjukic
03.04.2018. 11:54

Hvala sto azurirate tekst. Veliko +1 jer to mnogi blogeri u Srbiji ne rade.

Зуба
Зуба
05.04.2018. 19:25

Да ли је МТС банка увела и 1% провизије за подизање са туђих банкомата?
Осим тога, занима ме ваше мишљење: да ли је 100дин фер цена?

Зуба
Зуба
06.04.2018. 17:16
Reply to  mobifi

Хвала. Значи ми ваше мишљење.

Stefan
Stefan
16.04.2018. 17:54

Ma Telenor cim je privukao korisnike odmah podigao cene, 1% placanje na pos terminalima u inostranstvu haha, hvalili su se time kako je samo u njihovoj banci to besplatno, kao prvo to su slagali, sad mogu da se hvale kako oni jedini naplacuju to. 200 din naplacuju sa drugih bankomata, sramota.

NenadT
NenadT
12.10.2018. 09:48

Bitan je podatka da do promene u politici naplate je dosle posle promene vlasnistva.