Internet IT

Telenor banka ili mts Banka?

Razvojem novih mobilnih tehnologija je omogućeno da iskoristimo prednosti mobilnosti i izbegnemo dosadno čekanje u redovima i procedure iz prošlog veka. Pojavom Telenor Banke sada već davne 2014. u Srbiju je stigla i zvanično prva virtuelna banka. Mts je tek ove godine zvanično lansirao platformu, mada je priča o tome pokrenuta pre više od 2 godine, tako da sada u Srbiji imamo 2 virtuelne banke, a zanimljivo je da već postojeće banke žele da se približe klijentima pojednostavljenim procedurama bez odlaska u ekspozituru (za određene radnje).

Besplatno održavanje računa uz mogućnosti pristupa bankovnom računu putem Web-a ili mobilnog uređaja je itekako primamljiva ponuda te je Telenor banka privukla veliki broj stanovništva, posebno mlađe populacije. Virtuelne banke nisu jedine koje nude besplatno održavanje računa, tu je i Komercijalna banka koja nudi besplatno održavanje uz START paket namenjen licima starosti do 27 godina i poseduje maltene sve mogućnosti modernog bankarstva.

U ovom tekstu ćemo uporediti ove dve konkurentske banke u slučaju kada izaberete paket sa besplatnim mesečnim održavanjem (TB – Starter, mts – Račun Plus). Pošto se mts Banka još uhodava, progledaćemo im kroz prste kada su u pitanju krediti.

Otvaranje računa

Procedura otvaranja računa je maksimalno pojednostavljena u obe banke, ali prednost bih dao ipak Telenor Banci iako na prvi pogled izgleda da je mts-ovo rešenje jednostavnije. Na Telenor Banci imate mogućnost da birate broj računa, dok kod mts Banke se broj računa veže direktno uz broj telefona. Nakon što završite proceduru otvaranja računa preko sajta, preporuka je da u svakom slučaju izaberete opciju da odete do najbliže mts/telenor ekspoziture i završite otvaranje računa potvrdom identiteta od strane ovlašćenih lica.   Blaga prednost za Telenor 

 

Aplikacija

Brzina aplikacije je definitivno na strani mts banke. Telenor zaista ima problema sa odzivom aplikacije, učitavanje svih radnji traje i traje, i po više od 5 sekundi i zna da frustrira ta činjenica. Rekao bih da mts banka ima čistiji i jednostavniji interfejs, nešto drugačiji pristup, blagu prednost bih dao mts banci ponajviše zbog brzine odziva, iako se još uvek verovatno radi o proizvodu koji nije finalizovan, tako da mnoge mogućnosti nisu dostupne.  Prednost: mts

 

Napredne mogućnosti

Telenor Banka ovde nosi pobedu jer poseduje opciju prebacivanja sredstava između korisnika Telenor Banke direktno na broj telefona ili Email adresu. Telenor poseduje i moderne bankomate koji nude napredne mogućnosti menjačkih poslova i prebacivanja keša.

Prednost: Telenor

 

Provizije, kurs, održavanje računa

MTS banka je tek predstavljena, do kada će mogućnost besplatnog podizanja novca na svim bankomatima biti aktivna, to ne znamo, ali zaista zvuči nestvarno jer je izuzetno retka ponuda. Uostalom, da nije te opcije sigurno je da ne bih otvarao račun u još jednoj virtuelnoj banci. Mišljenja sam da im se verovatno više isplati nego da održavaju sopstvene bankomate tako da verujem da će ostati ovako. Podizanje novca sa drugih bankomata je u Telenor Banci fiksno 100 RSD. Održavanje računa u MTS Banci je besplatno, plaćate samo izdavanje plastike (MasterCard kartice)  jednokratno 500 RSD, kao i na Telenor banci, a kartica važi 5 odnosno 4 godine (Telenor Banka).

Mts Banka je povoljnija i za plaćanje na internetu stranim valutama, čak nemate potrebu menjati dinare za evre/dolare. Na mom primeru platio sam 7$ preko obe banke, na mts Banci je skinuto 768,16 RSD, dok je na Telenor Banci  785,07 RSD. Razlika od 17 RSD na ovako malom iznosu nije zanemarljiva, to je otprilike 1€ prednosti za mts Banku ukoliko plaćate nešto u vrednosti od 50€.  Dinarski platni promet je bez provizije u mts Banci dok se u Telenor Banci naplaćuje 25 RSD.

Ovo je velika prednost mts Banke.

 

Kartice, bankomati

Cena izdavanja kartica je ista, 500 RSD u mts Banci i Telenor Banci. Radi se o identičnoj MasterCard Debit kartici, u Telenor Banci izdaje se na 4, dok se u mts Banci izdaje na 5 godina. Plaćanje preko interneta, na POS terminalima sa PayPass funkcijom, podizanje keša sa bakomata u zemlji i inostranstvu, ova kartica nudi sve u jednom i identična je u obe banke.

Telenor je u prednosti iz razloga što poseduje određen broj sopstvenih bankomata preko kojih je moguće uplatiti keš na račun u svim podržanim valutama, a bankomat ima i funkciju menjačnice.

Prednost: Telenor

 

Krediti i štednja

Telenor Banka od početka ima primamljiv procenat za štednju po viđenju u dinarima koji je tada iznosio 7% godišnje dok je sada “samo” 3% godišnje. I Telenor i mts Banka imaju mogućnosti oročene štednje, i tu je u prednosti mts sa nešto višim procentom kamate.

Za sada ne možemo upoređivati ove dve banke u domenu kredita jer mts Banka još uvek nije predstavila kreditnu ponudu za stanovništvo.

 

Zaključak

Glavna prednost mts Banke je podizanje novca bez provizije na svim bankomatima u Srbiji, dinarsko plaćanje bez provizije i nešto povoljnije plaćanje preko interneta, dok je Telenor Banka generalno zakruženiji proizvod što je sasvim razumno jer postoje već 3 godine.

3 komentara

  • Sjajno poređenje. Naravno, svako bira koje su mu mogućnosti bitnije. Glavna prednost Telenor Banke je u tome što postoji već neko vreme, tako da sigurno očekujemo i dodatne pogodnosti uz MTS Banku.

  • I TB na pocetku nije imala proviziju kad se podizu pare sa ostalih bankomata, tako da ce i MTS kasnije sigurno uvesti naplatu kad privuce veci broj korisnika.

Komentar