Da, stigao je toliko očekivani Samsung S8 i obožavamo ga. Vrhunac mobilne industrije, najbolji hardware uz najbolji ekran, koga još nazivaju i “infinity”, smešten u najmanje moguće kućište, reklo bi se pravi telefon iz budućnosti. Ne znamo koliko će biti praktičan i otporan sa svim tim ivicama, ali Samsung je sa ovim telefonom zadao jak udarac svim konkurentima, jednostavno je tako i to svi moramo priznati. Pored toga, telefon u velikoj meri prodaje izgled, a ovaj S8 izgleda fascinantno i ne sumnjamo da će se dobro prodavati. Cena? – Neznatno skuplji od S7/S7 edge,  800€ za S8 i 900 za S8 Plus, moći će se kupiti već od 28.04.2017. u zvaničnim prodajama širom Srbije, a pošto je Samsung već proizveo 20 miliona jedinica verujemo da neće imati problem sa nestašicom uređaja.

Oba uređaja imaju ekrane izrađene u Super AMOLED tehnologiji u veličinama 5.8 i 6.2 inča, rezolucije 2960 x 1440 tačaka, a zaštićena su Gorilla Glass 5 slojem. Kućišta su im otporna na vodu i prašinu i dolaze sa IP68 sertifikat. Samsung je napustio 16:9 odnos stranica pa je ekran sada približno u 2:1 tačnije 18.5:9 formatu. Čipset je Exynous Exynos 8890 Octa (kod nas) ili Snapdragon 835 (u USA) sa 4 GB RAM-a i 64 GB internog prostora. Što se kamere tiče ove godine Samsung se odlučio da igra na sigurno sa prošlogodišnjim  12 MP senzorom za kameru, a obećali su i poboljšanja u procesoru fotografija.

Samsung ove godine ima navigacionu traku sa softverskim tipkama, ali posebna novost je da se na Home tasteru koristi vibracioni motor koji simulira fizički pritisak.


Ima li mane? Nema ozbiljne mane, ali nedostatke svakako ima, ali samo iz razloga što su ljudi iz Samsunga morali praviti kompromise.

Prvi kompromis je debljina telefona. Da bi telefon bio tako tanak baterija nije mogla biti preterano velika, verovatno je mogla biti veća od 3000 mAh tj. 3500 za S8 Plus, ali su verovatno isključili opciju maksimalnog iskorišćenja prostora za bateriju nakon peha sa Note 7. Koliko god štedljiv CPU bio, kako se navodi, neće biti moguće ostvariti bolje rezultate od S7 (običnog). Pored ogromnog ekrana tu su i senzori za oko (Iris) i lice koji stalno rade dok je isključen telefon, to sve dodatno utiče na potrošnju baterije. Osim ako nisu dodatno optimizovali software, autonomija uređaja će biti najmanje 15-20% manja od prošlogodišnjih modela, ali nećemo da prerano zaključujemo, čekamo test uređaja.

Ove godine Samsung je uključio i dodatne biomitrijske senzore, tačnije senzor sa lice i oko sa kojima garantuje najbrže i najjednostavnije otključavanje uređaja. Međutim u drugi plan je stavio fingerprint senzor, što nam se baš i ne sviđa, jer pitanje je kako rade svi ti novi senzori koje do sada nismo gledali u telefonima. Fingerprint je sada izmešten pored zadnje kamere, i nije baš praktičan. Ako se dobro pokažu senzori za oko i lice, ovo će verovatno biti zadnji Samsungov flagship sa fingerprint senzorom.

Tu je i inteligentni Bixby asistent sa zasebnim tasterom sa leve strane, nudi napredne glasovne komande (nažalost još uvek ne za naš jezik), nešto slično kao Apple Siri, Google assistant, Microsoft Cortana, a kakav će Bixby biti u praksi, ostaje nam da sačekamo.

S8 i S8 Plus već sada možete rezervisati u dobro poznatim maloprodajama ili preko mobilnih operatera već za 1 din.

Upoređivanje operatera
Paketi: oko 2.000 RSD mesečno, dvogodišnji ugovor

telenor: Prenesi i surfuj+ XL – 82.980  (1.5GB interneta, 600 minuta, 3000 sms)
mts: Miks XL – 75.300 RSD  (2GB interneta, 600 minuta, 1000 sms)
vip: Nova 4 – 2.190 RSD – 75.600  (1.4GB interneta, 700 minuta, 700 sms)

 

 

0 0 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare