Mnogi od Vas su čuli za kineski brend Xiaomi (čita se šajo-mi), međutim ono “kineski” je mnogima odbojno. Zaboravili ste da je i Huawei kineski brend, pa su se ipak, uz jake marketinške aktivnosti, inflitrirali među tri najjača brenda u Srbiji i regionu. Xiaomi je, međutim, vrlo mlada kompanija, stara jedva 7 godina, a svoje poslovanje zasniva na drugačijem principu. Marketing sektor ne čini 20% zaposlenih (kao što je to kod Apple-a ili Samsunga) već skoro i da ne postoji. Xiaomi nikada nećete videti na bilbordu, reklami na tv-u ili radiju, banneru na nekom sajtu, NE, njih reklamiraju tačnije nude isključivo maloprodaje. Nemaju reklamu, ali imaju preporuke zadovoljnih korisnika i ono što je mnogima najvažnije – dobru cenu i savršen odnos dobijenog i uloženog.

Da je Xiaomi već pobrkao konce velikoj trojki u Kini, svima je jasno, ali pojedini izveštaji navode da se Xiaomi našao među tri najveća proizvođača i u Evropi, iako ima tek online prodavnicu. Zašto se nisu do sada fokusirali na Evropsko i Američko tržište? Za sada zvanične prodaje telefona nema na evropskom i američkom kontinentu, maltene ih nije nije moguće naći kod provajdera, a ni u zvaničnoj distribuciji.

Informacija koju imamo je da su telefoni Redmi 4x i Redmi 4 Prime/Note izuzetno popularni u Srbiji u budžet rangu, međutim povećana je prodaja i Xiaomi prošlogodišnjeg flagshipa – Mi 5S.

Xiaomi 4 Prime je petoinčni telefon sa FullHD ekranom, dovoljno jakim i štedljivim Snapdragon 625 čipsetom uz pristojan grafički čip Adreno 506, koji u potpunosti odgovara srednjem rangu. Poseduje 3GB RAM-a i 32GB interne memorije koju je moguće proširiti. Završna obrada je izrađena od aluminijuma i na prvi pogled je kvalitetna. Telefon je poprilično tanak za bateriju veličine čak 4100 mAh sa kojom ćete bez problema pregurati 2 dana aktivnog korišćenja. Opremljen je senzorom otiska prsta, FM radijom, IR senzorom. Kamera i više nego solidna za svoju klasu. Cena je u junu bila 150-160€, dok je sada oko 190-200€. Note verzija je maltene ista osim što je opremljena većim ekranom, cena je skoro identična.

Alternativa ovom telefonu je Redmi 4x koji košta oko 125€.  Telefon sa 720P tj. 5″ ekran sa GorillaGlass 3 zaštitom. Poseduje Snapdragon 435 čipset, 720p ekran i 3GB RAM-a, 32GB interne memorije. Baterija je iste veličine međutim autonomija je smanjena za 20% pošto čipset, iako znatno slabiji od SD625, troši više energije i više se greje.

Problem ovih telefona može biti sporije pristizanje novih verzija Androida, inače i jedan i drugi su na 6.0.1 verziji, Redmi 4 Prime će dobiti 7.1, dok se to ne očekuje za 4X. Ove telefone sa dvogodišnjom garancijom možete kupiti u LogicShop-u ili preko mnogobrojnih prodavaca na kupujem-prodajem.com

Redmi 5S – Flagship kompanije za 2016. godinu (unapređena verzija sa Snapdragon 821 čipsetom) košta 260€.

 

0 0 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare