Android Telefoni

Xiaomi – Best buy telefoni?

Mnogi od Vas su čuli za kineski brend Xiaomi (čita se šajo-mi), međutim ono “kineski” je mnogima odbojno. Zaboravili ste da je i Huawei kineski brend, pa su se ipak, uz jake marketinške aktivnosti, inflitrirali među tri najjača brenda u Srbiji i regionu. Xiaomi je, međutim, vrlo mlada kompanija, stara jedva 7 godina, a svoje poslovanje zasniva na drugačijem principu. Marketing sektor ne čini 20% zaposlenih (kao što je to kod Apple-a ili Samsunga) već skoro i da ne postoji. Xiaomi nikada nećete videti na bilbordu, reklami na tv-u ili radiju, banneru na nekom sajtu, NE, njih reklamiraju tačnije nude isključivo maloprodaje. Nemaju reklamu, ali imaju preporuke zadovoljnih korisnika i ono što je mnogima najvažnije – dobru cenu i savršen odnos dobijenog i uloženog.

Da je Xiaomi već pobrkao konce velikoj trojki u Kini, svima je jasno, ali pojedini izveštaji navode da se Xiaomi našao među tri najveća proizvođača i u Evropi, iako ima tek online prodavnicu. Zašto se nisu do sada fokusirali na Evropsko i Američko tržište? Za sada zvanične prodaje telefona nema na evropskom i američkom kontinentu, maltene ih nije nije moguće naći kod provajdera, a ni u zvaničnoj distribuciji Osnovani su tek 2010. i teško da imaju finansija da se bore sa patentima na tim tržištima sa najvećim igračima. Za sada nikome ne bodu oči, ali kada se to desi, tužbe za patente ima da pršte.

Informacija koju imamo je da su telefoni Redmi 4x i Redmi 4 Prime/Note izuzetno popularni u Srbiji u budžet rangu, međutim povećana je prodaja i Xiaomi prošlogodišnjeg flagshipa – Mi 5S.

Xiaomi 4 Prime je petoinčni telefon sa FullHD ekranom, dovoljno jakim i štedljivim Snapdragon 625 čipsetom uz pristojan grafički čip Adreno 506, koji u potpunosti odgovara srednjem rangu. Poseduje 3GB RAM-a i 32GB interne memorije koju je moguće proširiti. Završna obrada je izrađena od aluminijuma i na prvi pogled je kvalitetna. Telefon je poprilično tanak za bateriju veličine čak 4100 mAh sa kojom ćete bez problema pregurati 2 dana aktivnog korišćenja. Opremljen je senzorom otiska prsta, FM radijom, IR senzorom. Kamera i više nego solidna za svoju klasu. Cena je u junu bila 150-160€, dok je sada oko 190-200€. Note verzija je maltene ista osim što je opremljena većim ekranom, cena je skoro identična.

Alternativa ovom telefonu je Redmi 4x koji košta oko 125€.  Telefon sa 720P tj. 5″ ekran sa GorillaGlass 3 zaštitom. Poseduje Snapdragon 435 čipset, 720p ekran i 3GB RAM-a, 32GB interne memorije. Baterija je iste veličine međutim autonomija je smanjena za 20% pošto čipset, iako znatno slabiji od SD625, troši više energije i više se greje.

Problem ovih telefona može biti sporije pristizanje novih verzija Androida, inače i jedan i drugi su na 6.0.1 verziji, Redmi 4 Prime će dobiti 7.1, dok se to ne očekuje za 4X. Ove telefone sa dvogodišnjom garancijom možete kupiti u LogicShop-u ili preko mnogobrojnih prodavaca na kupujem-prodajem.com

Redmi 5S – Flagship kompanije za 2016. godinu (unapređena verzija sa Snapdragon 821 čipsetom) košta 260€.

 

Komentar