Poznato je da je kineski gigant Huawei pod sankcijama SAD od polovine 2019. i da, iako bez problema mogu koristiti najnovije verzije Androida, Google servise i aplikacije na koje smo svi navikli je nešto što nijedan novi Huawei telefon neće moći imati, dok god su zabrane na snazi. Stoga, iako Huawei redovno plasira nove telefone u Kini, gde ova zabrana nema nikakvog uticaja (pošto Kina i do sada nije imala Google aplikacije koje su zabranjene u toj državi), van granica Kine Huawei ne može prodavati nove telefone.

Huawei do sada nije imao ni približno velike probleme kao što će to biti vrlo skoro, naime P30 serija je još uvek aktuelna (do marta) te imaju šta da ponude u visokom segmentu, dok u srednjem segmentu imaju nekolicinu telefona objavljenih pre sankcija, a vidimo i da recikliraju određene telefone iz srednje klase koji imaju dozvolu da koriste Google aplikacije, radeći minorne nadogradnje hardvera (poboljšanja kamere, dizajna i slično).

Njihov najnoviji flagship Mate 30 Pro predstavljen u oktobru prošle godine se stidljivo pojavio u prodaji u Srbiji po ceni od 125.000 dinara, no više reda radi, jer bez Google servisa teško da možemo poverovati da će imati više od prodatih 100-tinjak primeraka koje će kupiti zagrizli fanovi.

Huawei P40 serija stiže u martu, i tada Huawei ulazi u ogromne probleme jer neće imati odgovor na najjače modele konkurencije, prvenstveno S20 seriju Samsunga, Xiaomi Mi 10 seriju te prošlogodišnji iPhone.

Dakle, u slučaju da sve ostane isto, tj. da Amerika ne ukine zabrane što je verovatno da se neće desiti u narednih 12 meseci, Huawei i Honor u ovoj godini nemaju nove modele, sve što će moći je da prodaju starije modele po nekoj nižoj ceni koja će možda motivisati ljude da uzmu te telefone. Ovo se odnosi globalno, na sve zemlje osim SAD (gde ni ranije nisu imali prodaju) i Kine gde sve ostaje isto kao ranije. Šteta je nemerljiva, Huawei kao jedan od 3 najveća igrača na svetskom tržištu mobilnog telefona nema rešenje jer su političke odluke onemogućile njihovim partnerima (Google-u prvenstveno) saradnju dugu više od 10 godina. Huawei mora da se okrene svojim rešenjima koji ne mogu nastati preko noći, uložiće barem par milijardi evra da napravi alternativu Google Play-u.

Naime, Huawei mora pronaći alternativu Google Play usluzi, a i razviti aplikacije kao što je Google Maps (što već rade u saradnji sa TomTom mapama). Nedavna vest da je na Developers danu u Londonu Huawei objavio kako je osigurao 26 miliona dolara za programere u UK koji će za njega razvijati aplikacije govori da Huawei ne želi da zavisi od eventualnih političkih promena i odlučan u želji da pronađe alternativu Google servisima. Pored toga svim developerima omogućava da na Huawei Store-u prodaju aplikacije uz naknadu od 15%, što znači da će developeri zarađivati više nego na Apple Store i Google Play koji uzimaju oko 30%. Da li će to biti dovoljno da brzo animiraju progamere da se njihove aplikacije nađu i na Huawei Store-u tj. HMS koji će globalno biti predstavljen uskoro, to ne možemo znati, ali u nekom procentu sigurno da hoće.

Huawei u ovom slučaju koristi samo svoju “prodavnicu” i servise, Android, kao open source nema ograničenja koje političke zabrane mogu postaviti, te će se i dalje nalaziti na svim Huawei telefonima, za sada, pošto rade i na sopstvenom OS-u – Harmony OS, ali to je proces za koji će trebati mnogo više vremena, testiranja i sredstava.

Činjenica da se menja samo prodavnica znači da će se Android aplikacije lako moći pronaći na Huawei prodavnici – HMS. To znači da je sigurno da ćemo moći pronaći na toj prodavnici mnoge igrice, aplikacije naših banaka, Viber, Telegram, ali pitanje je da li će se moći pronaći aplikacije kao što su YouTube, Facebook, Instagram, Whatsapp i mnoge druge koje dolaze iz SAD.

Ako Huawei pronađe rešenje za te aplikacije, verujemo da će takvi telefoni biti prihvatljivi za veliki broj korisnika, ali ostaje ono ali, jer se mnogi poslovni korisnici oslanjaju na Google Suite aplikacije, alatke za kolaboraciju, razne Google servise i to može biti velika prepreka.

Predstavljanje P40 serije je za par sedmica, to će biti još jedan odličan telefon koji se verovatno neće moći kupiti dok HMS ne bude spreman sa osnovnim aplikacijama koje bi omogućile normalan rad.

januar 2020, mobifi.rs

5 2 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare