Globalna finansijska firma J.P. Morgan je smanjila procenu proizvodnje za Appleovu najjaču kartu. iPhone X se već spotaknuo na lošu prodaju i još lošije procene prodaje (a samim time i potrebne proizvodnje) pa ovakve informacije samo dalje zakopavaju Appleov pokušaj inventivnosti.  J.P. Morgan je promenio predviđanja za prvi kvartal 2018. godine i to s 20 miliona, na 15 miliona što je predviđeni pad prodaje proizvodnje za čak 25%. Dok su se u J.P. Morgan firmi razbijale brojke, analitičar Narci Chang je takođe spustio očekivanu proizvodnju iPhone X-a u drugom kvartalu tekuće godine s 18 miliona jedinica, na 10. Još strmiji pad procjene proizvodnje u drugom kvartalu je verojatno potaknut već sniženim procenama za prvi kvartal pa nas ovakve brojke i ne trebaju čuditi.

Ako uzmemo u obzir samo prodaju, procene za prvi kvartal su spuštene na 52 mil s prethodnih 55, a za drugi kvartal procene prodaje takođe opadaju s 45 miliona, na 42. U odnosu na procenu proizvodnje, pad i nije toliko značajan, no s obzirom na to da se radi o Appleu, teško ga je ne prozvati uticajnim.

Apple-ov prvi finansijski izveštaj koje je uključivalo i iPhone X se činilo odličnim, no s obzirom da su prihodi po prodaji bili veći od onih predviđenih (prihod po jedinici $797 naspram predviđenih $755), Apple prodaje sve manje i manje pametnih telefona kroz godine.

iPhone X je svojom enormnom četverocifrenom cijenom (u dolarima) dokazao da su potrošači spremni potrošiti toliki novac za kupovinu pametnog telefona, no brojke koje su usledile u finansijskim predviđanjima i izvješćima su prizemljile Apple koji sigurno treba promeniti financijsku strategiju pri izdavanju nasljednika spomenutog uređaja (ili svih budućih pametnih telefona).

 

preuzeto sa balkangadgets

0 0 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare