Samsung je jedan od proizvođača sa najviše bloatware-a (preinstaliranih aplikacija) na telefonima koji pokreću Android OS. U nekim trenucima ne možemo da ne primetimo da to više nije samo  Android već hrpa nepotrebnog softvera koji već postoji i bolje radi u Google-ovoj režiji. Tako imamo 2 kalendara, 2 kalkulatora, 2 browsera, 2 muzička player-a i da ne nabrajamo dalje…Da bi došli do toga da Samsung pokreće Bixby asistent pored živog Google Assistant-a i to reklamiraju kao jednu od vodećih stavki za novu generaciju Samsung uređaja. A setimo se da su imali i Samsung S Voice koji je iznenada nestao.

Zašto Samsung troši svoje resurse da bi pravio nešto što već postoji, zašto izmišljaju toplu vodu? HTC je odustao od toga, Hauwei i Sony manje-više.

Dugo se šuška o Tizen OS i Samsungu. Tizen OS je u osnovi Linux i open-source je, kao i Android, nastao 5. januara 2012. i predstavljen je od strane mnogobrojnih članova kao što su Huawei, Samsung, Intel. Potpuno preuzimanje od strane Samsunga se desilo 2013. i Samsung ostaje jedini član Tizen OS open-source projekta.
Nekoliko telefona je lansirano sa Tizen OS-om, Samsung Gear 2 pametni sat, pametni televizori, kamere, bela tehnika, ali još uvek ništa tako veliko, međutim… Samsung je toliko veliki da ne može rizikovati da zavisi od Google-a i Android OS-a, kada se o pametnim telefonima i sličnim uređajima radi.

“Ukoliko nemate svoj eko-sistem, nemate budućnost.”

Tizen još uvek nije napredan kao Android, nema mogućnosti koje ima Android, ali za nekih 5-10 godina ništa nije isključeno.  U nekom trenutku će Samsung sa novom generacijom uređaja preći na Tizen OS da većina korisnika neće ni primetiti, jer već imaju svoj eko-sistem tj. sve aplikacije koje zamenjuju Google-ove. Tu je i TouchWiz zapravo sada se zove Samsung Experience, koji će na Tizenu biti default interfejs. Krajnji korisnik će videti identičan izgled na oba telefona, ispod haube to naravno neće biti isto, ali ukoliko unaprede operativni sistem da može i približno da parira Android-u, postepeno će ga uvoditi kroz niži i srednji segment, a možda se Samsung Galaxy S13 bude pokretao samo sa Tizen OS-om.

Da li je Samsung veliki kao Google?

U softverskom segmentu trenutno nije, teško da će to postati u bliskoj budućnosti, ali to ih ne sprečava da se osiguraju za vremena koja dolaze, sve je moguće, a svedoci smo ogromnih preokreta u IT industriji.

mobifi.rs

0 0 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare