Recenzije

Huawei P9 lite recenzija

Nakon globalno uspešnog prošlogodišnjeg P8 lite modela dolazi nam nova generacija Huawei telefona, P9 i P9 lite koji donose značajna unapređenja na skoro svim poljima. Svedoci smo ubrzanog razvoja kompanije Huawei i nekako smo navikli da svake godine od novih modela dobijemo drastična unapređenja i na papiru i u praksi. Huawei je i ove godine uspeo napraviti pristupačniju verziju svog flagship telefona, zadržavajući jedinstvene funkcije koje P9 nudi, tako da ništa nije umanjeno, već jednostavno svedeno da pruži maksimum za uloženi novac, što je i odlika dobrog telefona u srednjem segmentu.

Osim što su dizajnerski slični, mnoge karakteristike su identične kao kod P9, npr. veličina i  rezolucija ekrana koja je Full HD i na jednom i na drugom telefonu jer se Huawei uspešno odupire trendu kome su se povinovali mnogi proizvođači telefona.

1

P9 lite dolazi u crnoj, beloj i zlatnoj varijanti. Testirani telefon nosi oznaku P9 lite vns-L21.3

Odlikuje ga HiSilicon Kirin 650 čipset, Mali-T880MP2 grafički čip, 2GB ili 3GB RAM-a (zavisno od tržišta), 16GB interne memorije od čega je korisniku dostupno 10.30GB. Zadnja kamera poseduje 13MP senzor dok je u prednju ugrađen 8MP.  Tu je i fantastičan fingerprint senzor koga retko srećemo u srednjem segmentu.2

Uz telefon dolazi zaštita za ekran, microUSB kabal, punjač (1A), slušalice i dokumentacija.

IMAG1186.jpg

MODEL Huawei P9lite (Huawei vns-L21)
PREDSTAVLJEN April 2016.
OS Android 6.0 Marshmallow + Emotion UI 4.1 (EMUI)
EKRAN 5.2″ inča IPS LCD, 1080 x 1920 piksela, 424 ppi
KAMERA 13 MP, f/2.0, 1/3″, veličina piksela: 1.12 µm, LED blic
VIDEO [email protected]
PREDNJA KAMERA 8 MP, f/2.0
SIM Dual Sim (Nano-SIM)
CHIPSET I CPU HiSilicon Kirin 650 (16nm FinFET), Quad-core 2.0 GHz Cortex-A53 + quad-core 1.7 GHz Cortex-A53
GRAFIKA (GPU) Mali-T830MP2
RAM 2 GB (verzija koja se prodaje u Srbiji – vns-L21)
INTERNA MEMORIJA 16 GB (korisniku dostupno 10.30 GB)
PROŠIRIVA MEM. microSD, podržano do 256 GB (koristi se SIM 2 slot)
WIFI Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2.4GHz
KONEKCIJE NFC, GPS GLONASS/BDS, Bluetooth v4.1, FM radio, microUSB v2.0, 3.5mm
OSTALO Fingerprint, akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog osvetljenja, kompas
PRENOS PODATAKA GSM – 2G, HSDPA – 3G, LTE band 1 – 4G
BATERIJA 3000 mAh Lithium Ion
DIMENZIJE I TEŽINA 146.8 x 72.6 x 7.5 mm, 147 g
CENA 39.990 RSD  (maloprodajna cena sa PDV-om)  07/16

Baterija, ekran i prisustvo fingerprint skenera su najveća unapređenja u odnosu na prošlogodišnji model. P9 lite, iako tanji, ima čak 800mAh veći kapacitet baterije u odnosu na P8 lite..

Kada je reč o sintetičkim testovima, P9 lite se naravno ne može nositi sa uređajima iz visoke klase, te pruža rezultat od solidnih 52.000 poena na Antutu testu, što je otprilike rezultat LG flagship telefona iz 2014 – LG G3.

Dizajn

pokit_57750683947a2891662f18320e8d476bNavikli smo od Huawei-ja da ne pravi ogromne promene po pitanju dizajna kada se radi o novim generaciji telefona. Tako je bilo i ovaj put, naslednik P8 lite telefona je unapređen, kako sa dizajnerske tako i sa hardverske strane. Prošlogodišnja imitacija metala oko ivica telefona je sada metal, a ivice su zaobljenije i odavaju utisak karakterističan za premium segment. Dok poleđinu prekriva glatka plastika, prednji deo je u potpunosti u ravni ekrana. Na prednjem gornjem delu nalazi se slušalica, senzori blizine i osvetljenja, notifikacijski LED i prednja kamera. Kao što smo navikli, ispod ekrana je i logo Huawei-ja koji se pojavljuje i na poleđini. Na poleđini se nalaze još i kamera, pored je blic kao i fingerprint senzor.

Iako na prvi pogled izgleda da se sa donje strane nalaze dva zvučnika to nije slučaj, levo je otvor za mikrofon dok je desno zvučnik. Na desnom boku je nešto duži taster za kontrolu jačine zvuka, a ispod njega manji nazubljeni power taster. Sa leve strane je hibridna ladica za 2 Sim-a i/ili microSD. Na vrhu je 3.5mm ulaz i sekundarni mikrofon koji, između ostalog, služi i za eliminaciju buke pri razgovoru.

pokit_259f6be2870132cc7f00ee95bec44681

Jasno je uočljivo da su dizajneri iz Huawei-ja mnogo pažnje poklonili detaljima. Ono što mi je posebno zapalo za oko je to što je zadnja kamera potpuno u ravni sa ostatkom poleđine i ne štrči kao kod mnogih modela telefona. Kvalitet izrade je zaista na visokom nivou kada uzmemo u obzir kojoj klasi telefona pripada P9 lite. S obzirom da je dosta tanak, izgled neće narušiti silikonska maska sa kojom ćete dodatno dobiti na ergonomiji i zaštiti. Telefon u ruci zaista dobro leži, ništa ne krcka, težina je dobro raspoređena.

Softver

Karakteristično za sve Huawei telefone je korisnički interfejs EMUI 4.1 koji u potpunosti menja izgled Androida. EMUI je sada fluidniji, sa nešto drugačijim rasporedom u menijima za podešavanja. Do nekih bitnijih opcija se teže dolazi, ali sve je stvar navike i sigurno Vam neće predstavljati problem.

Screenshot_2016-07-01-15-19-58 Screenshot_2016-07-01-15-20-53

Lično nisam pobornik prevelikih interfejs promena osnovnog Androida, EMUI to radi do te mere da u nekim situacijama nemate osećaj da koristite Android jer je vidljiv uticaj iOS-a. Ipak, mišljenja sam da nije mnogo lošiji od Samsungovog Touchwiz-a, ali itekako jeste od htc-ovog Sense-a. Na novom interfejsu je sve upeglano, manje šareno nego ranije, prijatno za oko, bez značajnih usporenja i bagova, a tu su i standardne animacije. Imate i dovoljno tema za potpunu promenu izgleda, od ikonica i kombinacija boja do wallpaper-a, pa Vam neće biti dosadno. Inače, telefon se uključuje nakon 30 sekundi i odmah je spreman za rad.

Screenshot_2016-07-01-15-35-57

Opcija “Users” je zaista napredna, radi se o potpuno odvojenom okruženju koje nije povezano sa Vašim postojećim Google nalogom tako da svaki dodatni korisnik ima zasebna podešavanja i aplikacije.

Iako se telefon bez problema koristi sa jednom rukom, opcija „Mini screen view“ omogućuje još lakše korišćenje smanjivanjem ekrana za 25%. Jednostavno se aktivira i deaktivira prevlačenjem prsta preko navigacionih tasteri.

I softverski navigacioni tasteri mogu da zamene mesta ako Vam smeta default raspored, možete dodati i novi taster za spuštanje trake za obaveštenja. EMUI nema ladicu sa aplikacijama kao što smo navikli na Androidu, ali moguće je dodavati widgete, menjati raspored, broj redova i kolona. Aplikacije za vremensku prognozu, sat, alarm, štopericu su pregledne i jednostavne, a imaju i interesantne animacije.

Screenshot_2016-07-04-10-18-21Google Chrome je default browser na telefonu, odziv je na visokom nivou, stranice se učitavaju brzo, zoom je instantan i generalno za browsing nemam nikakvu zamerku.

Posebno su interesantne sistemske aplikacije za uštedu baterije, sa više režima korišćenja, Ultra power saving, Smart i Performance kao i odlična preglednost šta je sve od hardvera i softvera (aplikacija) koristilo bateriju. Ovakvu posvećenost detaljima u vezi potrošnje energije još nisam pronašao kod nekog drugog proizvođača, tako da svakako veliki plus za Huawei i njihov EMUI. Režimi Smart i Performance nemaju neke drastične razlike u brzini rada telefona, Performance daje bolje rezultate pri igranju igara i radu u pojedinim aplikacijama, a ubrzava potrošnju baterije od 10 – 20%. Uz Performance režim i multitasking je bolji. EMUI mehanizmi za uštedu energije mogu značajno uticati na multitasking iskustvo, tako da pokušajte pronaći kompromis između performansi i autonomije dodatnim optimizacijama kroz podešavanja i pronaći idealno rešenje za Vas.

Screenshot_2016-07-02-15-59-11 Screenshot_2016-07-04-09-48-03

Klikom na „Recent“ taster (kockicu) dobijate i pregled koliko RAM-a je slobodno i mogućnost stopiranja svih aplikacija.

Zvuk

Slušalice koje dolaze uz telefon su karakteristične za srednji segment, davaju pristojne rezultate i čist zvuk. Kada sam povezao telefon sa Sennheiser slušalicama, dobio sam kristalan zvuk, čist, sa dobrim visokim tonovima, ali nedovoljno izraženim donjim tonovima (bass). Takođe, jačina zvuka iz slušalica je diskutabilna i rekao bih da bi trebala biti za barem 20% jača. Inače, u srednjem segmentu je teško dobiti značajno bolje rezultate na polju zvuka, tako da nećete biti ni razočarani.

Zvučnik slušalice je dovoljno jak i sagovornika ćete čuti bez problema i u glasnom okruženju. Zvučnici na telefonu odrađuju posao, dovoljno su glasni, mada ćete ih često prekriti prstima pri horizontalnom korišćenju telefona što zna da iritira.

Kamera

Kamera ima 13 MP senzor sa podrškom za autofokus, ali bez optičke stabilizacije. Otvor blende je f/2.0, a pikseli su veličine 1.12µm. Kvalitet fotografija u idealnim uslovima je zaista na visini zadatka što je prijatno iznenađenje. Automatski režim radi jako dobro. Fotografije odišu detaljima, fokus možda nije najbrži u klasi, ali nisam imao problema sa njim. U uslovima slabog osvetljenja izražen je malo veći šum. Mnoštvo opcija i režima pružaju dodatne mogućnosti, a tu je i profesionalni režim gde je moguće podešavati ISO, način fokusiranja i sl. Pored uvek prisutnih funkcija kao što su HDR, Beauty, Panorama tu su i Time-lapse, Light painting, Slow-Mo za stvaranje zanimljivih fotografija i video klipova. Kameru je moguće aktivirati skoro instantno ukoliko dva puta pritisnemo na volume down.

dav

dav

dav

dav

Video je 1080p 30fps, iako nema optičku stabilizaciju izgleda korektno, mada nedostaje mu detalja, a i boje su hladnije. Zvuk na video snimcima je odličan, 192kbps stereo.

dav

Pripadnice nežnijeg pola su ocenile prednju kameru visokim ocenama. Kamera ima standardni 8 MP senzor sa podrškom za 1080p video.

Beauty level se jednostavno podešava, ekran služi kao blic i to radi veoma dobro, a sama kamera pruža dovoljno kvalitetne slike.

bty

Screenshot_2016-07-02-16-04-59

Baterija

Autonomija na telefonu koji poseduje 3000 mAh bateriju, softverske mehanizme za uštedu i štedljivi procesor svakako obećava u teoriji, ali da vidimo da li je tako i u praksi.

Telefon se skida sa punjača oko 8h ujutru, dan počinje pregledajući Email – ove, novine, društvene mreže. Na telefonu od servisa instalirani: gmail sa sinhronizacijom 5 naloga (push mail), Facebook, Messenger, Whatsapp, Twitter, Viber, Skype, Instagram, Snapchat i barem 10 aplikacija koje inače ne rade u pozadini. Konekcija je WiFi (70% vremena) + 4G (30% vremena). Tu i tamo malo igrica, malo YouTube-a, ne više od 45 minuta. Razgovor do 30 minuta dnevno, osvetljenje na auto regulaciji.  Rezultat, 4:30h uključenog ekrana (SOT), do ponoći uvek bi mi ostalo barem 10% baterije što će reći da telefon bez problema može izgurati i 5h SOT.

Screenshot_2016-07-03-10-26-32Screenshot_2016-07-04-07-38-26 Screenshot_2016-07-03-10-26-59 Screenshot_2016-07-03-10-27-13

Manje zahtevni korisnici će možda puniti svaki drugi dan, ali definitivno je da telefon bez problema korisniku omogućuje ono što je bitno, a to je rad od jutra do kraja dana.

Punjaču koji se isporučuje uz uređaj je potrebno oko 3h da bi telefon napunio od 5% do 100% ili 60 minuta za 35%. Kupovinom nekog jačeg punjača ubrzaćete proces punjenja. Iako brzo punjenje nije dostupno, punjač od 2A bi trebao ubrzati punjenje do 30%.

Konekcije i multimedia

Telefon poseduje NFC, GPS GLONASS, FM radio. GPS lokaciju pronalazi na otvorenom skoro instantno, dok je za „hladni start“ potrebno oko 10-tak sekundi. FM radio nema RDS opciju i koristi slušalice kao antenu. Za svo vreme korišćenja telefona nisam imao problema sa povezivanjem na WiFi ili 3G/4G mrežu. P9 lite ne podržava WiFi na 5 GHz niti DLNA povezivanje.

Telefon je bio stalno povezan na mobilni internet i WiFi, zavisno od kvaliteta mreže 4G bi se automatski prebacio na 3G, mada dobijao je signal 4G na mestima gde moj primarni telefon nije mogao. U garaži koja je ispod zemlje nije gubio signal, čak i na mestima gde moj primarni telefon (HTC M8) kao i prijateljev (iPhone 6s) ostaju bez signala.

Na Huawei prezentaciji saznali smo da su ugrađene dve antene, jedna u gornjem i jedna u donjem delu telefona, s tim da ne rade u kombinaciji, već radi ona koja dobija bolji signal. Bilo kako bilo, Huawei je značajno unapredio prijem signala što je potvrđeno i u praksi.

Performanse pri igranju zahtevnih igara su zadovoljavajuće i pri većim opterećenjima ne opadaju, nema seckanja osim u iznimno retkim slučajevima. Ne mogu reći da sam prezadovoljan grafičkim čipom, ali ne možete više ni očekivati od uređaja koji ne pripadaju premium segmentu. Pri dužem igranju grejanje uređaja je bilo na prihvaljivom nivou. Možda je nekom bitno pa ću navesti da je skor u 3D Mark Benchmark – 375.

Screenshot_2016-07-04-10-02-03Galerija, muzički plejer i video plejer su preinstalirani. Nude sve potrebno za osnovne potrebe, a ukoliko ste napredniji korisnik najmanji problem je instalirati neku bolju aplikaciju sa Google Play a. Ono što bih izdvojio je da video plejer ima mogućnost pop-up prozora, te je moguće gledati video i raditi nešto drugo.

Ekran

Screenshot_2016-07-02-15-23-54Radi se o 5.2 inčnom ekranu rezolucije 1080 x 1920 poznatije kao Full HD rezolucija. Matrica je IPS LCD uz gustinu od visokih 424 ppi. Ekran poseduje identične specifikacije kao osnovni P9 model. Ipak, nisu identični paneli u pitanju, ali nisu ni prevelike razlike na prvi pogled.

Kod P9 lite telefona koristi se IPS, dok P9 koristi IPS-NEO.

Ekran je oštar, dovoljno svetao, zasićenost je moguće kontrolisati kroz podešavanja. Vidljivost na suncu je iznad proseka. Prikaz crne je dobar, kontrast je odličnih 1.200:1, na sam prikaz slike nemam nikakvu zamerku, ne gubi na kvalitetu iz bilo kog ugla da se gleda.

pokit_827ccb0eea8a706c4c34a16891f84e7b

Huawei P9 lite i Huawei Honor 7

U podešavanjima možete menjati temperaturu boje ukoliko su Vam default postavke previše “hladne”.

pokit_dc0e1946e45197021f072193c520505a

Huawei u specifikacijama nije naveo koja je zaštita ekrana u pitanju, definitivno se ne radi o Gorilla Glass ili Dragontrail Glass. Informacije iz prve ruke govore da svaki Huawei telefon iz srednje klase poseduje dodatnu zaštitu, a da je na ovom telefonu u pitanju Mitsubishi zaštita, nažalost nešto više o tome nisam pronašao na internetu.

Fingerprint senzor

Screenshot_2016-07-02-14-58-24Senzor otiska pristiju je smešten na poleđini pri vrhu, što se pokazalo kao praktično rešenje što zbog veće površine, što zbog samog položaja koji je nekako i logičan. Možete sačuvati do 5 otisaka. Nakon što dodirnete senzor, telefon će se automatski otključati i prebaciti nas tamo gde smo stali, a sve to za manje od pola sekunde, čak i kada je prst mokar. Merenjima sam došao do rezultata koji su u rasponu od 0.4ms do 0.7ms što je najmanje 5 puta brže nego da telefon otključavate pattern-om, pin-om ili prevlačenjem. Radi se o senzoru najnovije generacije identičnom kao u klasičnom modelu P9. U praksi, tokom višednevnog korišćenja, senzor je svaki put radio savršeno sa koje god strane da okrenemo prst, a ukoliko telefon ne prepozna otisak zavibriraće.

Osim što olakšava otključavanje telefona, senzor pruža i dodatne opcije, te ga je moguće koristiti pri pregledu fotografija u galeriji, pri spuštanju trake za obaveštenja, kao okidač selfi fotki, javljanje na poziv i sl. Po mom ličnom mišljenju, ovo je bolje rešenje za fingerprint senzor i od S7/iPhone 6s i verovatno jedan od najboljih fingerprint senzora na celokupnom tržištu.

P r e d n  o s t i

– Elegantan i kvalitetno izrađen uređaj sa minimalnim bazelima sa strane

– Kvalitetan ekran

– Odlična autonomija za ovako tanak uređaj

– Najjednostavnije fingerprint rešenje koje sam imao priliku videti na telefonima

– Dobar odnos dobijeno – uloženo

M a n e

– Ne bih baš okarakterisao kao manu, ali 2 GB RAM-a nije idealno za Android telefon predstavljen u 2016. Ipak, postoji i verzija P9 lite-a sa 3 GB RAM-a, ali se ne prodaje kod nas.

– Zvuk na slušalicama bi morao biti jači

– Video snimci bi mogli biti bolji

Radi se o zaokruženom proizvodu dizajniranom tako da korisniku pruži maksimum za uloženi novac nudeći mogućnosti koje je teško pronaći u tom cenovnom rangu.

P9 lite poseduje elegantan dizajn, pregršt opcija i korisničkih prilagođavanja uz trenutan odziv na sve zadate operacije. Što je najvažnije od svega, telefon nema ozbiljnih mana i svakako je preporuka za Vaš sledeći telefon.

Vladimir D. 

jul 2016.
  • 8/10
    Izrada - 8/10
  • 7/10
    Software - 7/10
  • 7/10
    Kamera - 7/10
  • 7.5/10
    Ekran - 7.5/10
  • 8/10
    Baterija - 8/10
7.5/10
Sending
User Review
5 (2 votes)

Komentar