Apple je danas objavio službene finansijske rezultate za prvi fiskalni kvartal, koji po njegovom kalendaru završava 29. decembra. U tom periodu ostvareno je 84,3 milijarde dolara prihoda, što predstavlja 5% pad u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Operativna dobit je iznosila 23,3 milijarde dolara, što je vidljiv pad u odnosu na prošlogodišnje 26,2 milijarde. No ipak, zarada po deonici narasla je na 4,18 dolara, odnosno 7,5%.

Gledajući po regijama, jedino u SAD je zabelježen rast prihoda, dok je u svim ostalim regijama pao, i to najviše u Kini, gdje je sa prošlogodišnjih 17,9 dolara pao na 13,1 milijardi dolara.

Zarada od prodaje iPhone-a pala je za nemalih 15% u odnosu na godinu ranije, dok je ona od ostalih proizvoda i usluga narasla 19%. Ukupan prihod od usluga dostigao je rekordnih 10,9 milijardi dolara, a od iPad-a 17%.

Iako je kod poslednjih zabelježen rast prihoda, Apple-ov najprodavaniji proizvod je ostao iPhone, koji se očito prodavao slabije, što je uzrokovalo ukupan pad prihoda.

Istovremeno je objavljeno kako je operativni protok gotovine tokom decembra iznosio 26,7 milijardi dolara, a kroz dividende je investitorima isplaćeno 13 milijardi. Krajem kvartala iznos gotovine u blagajni iznosio je 130 milijardi dolara.

0 0 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare