Popularni DxOMark, poznat po standardizovanim i detaljnim testovima kamera svih vrsta, počeo je sa testiranjem prednjih kamera na pametnim telefonima. Do sada su testirali samo stražnje kamere gdje su se Huawei P20 Pro i Huawei Mate 20 Pro pokazali kao uvjerljivo najbolji.

Testovi prednje kamere sada potvrđuju ono što smo svi znali već dugo vreme. Najbolji je Pixel 3 sa ukupno 92 boda, a na drugom mestu se nalazi Samsung Galaxy Note 9 sa jednakim brojem bodova. Apple poprilično zaostaje sa “samo” 82 boda na iPhoneXS Max, a odmah ispod njega je Samsung Galaxy S9 Plus koji ima 81 bod. Zanimljiva je ta situacija sa Galaxy S9 Plus jer on ima identičnu prednju kameru kao Galaxy Note 9. Poznato je da je Samsung pustio nadogradnju koja dodatno poboljšava kameru na Note 9 pa je moguće da za vreme testiranja ta ista nadogradnja još nije bila stigla na Galaxy S9 Plus. Huawei Mate 20 Pro je pak dobio samo 75 bodova što potvrđuje ono što svi recenzenti pričaju već dugo – nije najbolja i definitivno ima prostora za poboljšanje.

O objektivnosti ovih testova se naravno može diskutovati i to ponajviše radi dve stvari. Prva je da DxO Mark nudi usluge konzultiranja tj. saetuju kompanije kako poboljšati svoje kamere. Druga se odnosi na činjenicu da su ovi testovi standardizovani što znači da kompanije (pod pretpostavkom da žele varati) mogu optimizovati svoje kamere za takve scenarije. Popularan primer toga je kod koji je pronađen u Xiaomi Mi 8, a koji je navodno služio za optimizacije parametara jednom kada bi kamera detektovala poznatu DxO scenu. Problem je naravno i stavljanje jednog broja koji bi opisao kvalitetu kamere, no sveukupno gledajući ovo je jedini način na koji se kamere mogu testirati, a da sve imaju iste uslove.

Poenta je da ovo ne treba gledati kao ultimativno merilo kvalitete neke kamere, nego više kao dobar putokaz koji vam može olakšati biranje vašeg budućeg telefona.

izvor: balkangadgets.com

0 0 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare