Tajvanski proizvođač mobilnih telefona HTC objavio je isveštaj o najvećem tromesečnom gubitku od početka poslovanja, izdvajajući među razlozima žestoku konkurenciju i otpis zaliha. HTC niže tromesečne gubitke zbog žestoke konkurencije u segmentu smartphona, među kojima se izdvajaju Apple, Samsung i jaki kineski brandovi.

Ti se problemi odražavaju i u rezultatu u razdoblju od oktobra do decembra prošle godine, u kome je HTC zabeležio najveći neto gubitak od početka poslovanja, od 9,8 milijardi tajvanskih dolara (336,8 miliona američkih dolara). Prihodi su im potonuli 29 posto, na 15,7 milijardi tajvanskih dolara.

Uz žestoku konkurenciju, razlog je gubitka specifična HTC-ova kombinacija proizvoda i cena i otpis zaliha, navode iz kompanije. U tromesečju zaključno s krajem marta očekuju pozitivan efekt sporazuma s Google-om, u iznosu 1,1 milijardi dolara.

Google je u sklopu te transakcije, dovršene u januaru, kupio polovinu HTC-ovog poslovanja sa pametnim telefonima. Američki div planira preuzeti i polovinu HTC-ovih zaposlenika u segmentu istraživanja i razvoja, njih oko 2000. Mnogi od njih već rade na Googleovom mobitelu Pixel. Transakcija uključuje i licence za intelektualno vlasništvo.

seebiz.eu

0 0 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare