Ovde ste verovatno iz razloga da želite saznati način kako doći do dobrih fotografija uslikanih pametnim telefonom. Tajnu formulu za to nemamo, ali imamo pet koraka koji vam mogu pomoći.

1. Očistite objektiv

Po našem mišljenju najbitnija stavka je da staklo na otvoru kamere bude savršeno čisto. Kod foto-aparata ovaj problem nije izražen iz razloga što postoji mehanizam koji štiti otvor od prašine i masnih prstiju, ali kod mobilnih telefona to je prosto nemoguće zaštititi. Rešenje je da očistite pamučnom majicom ili mikrofiber krpom, a ukoliko nosite naočale možete i krpom koju koristite za čišćenje istih. Ovu stavku nemojte olako shvatiti jer rezultati mogu biti više nego uočljivi, kao na primerima ispod.

2. Upoznajte se sa svojim uređajem

Privikavanje na novi telefon i kameru koja drugačije reaguje je definitivno neminovnost. Fotkajte što više, koristite i Pro mod, eksperimentišite sa fokusom, isprobajte HDR funkciju i sve mogućnosti na novom telefonu. Profesionalni (Pro) režim zaista može da posluži ukoliko imate vremena za eksperimentisanje. Igranje sa ekspozicijom, ISO vrednostima i fokusom, osim toga što će pomoći da shvatite kako kamera funkcioniše, može pružiti iznenađujuće dobre fotografije. Za potrebe brzog fotografisanja Auto režim je najbolji izbor.

3. Senzor je bitan

Iako smo pobornici one poznate “A u ruke Mandušića Vuka, svaka puška biće ubojita” u ovom slučaju samo se delimično slažemo. Sigurno je da većina vlasnika vrhunskih telefona ne može maksimalno iskoristiti mogućnosti koje te kamere pružaju, ali takvi telefoni imaju dobre softverske algoritme koji u AUTO režimu pružaju odlične rezultate. Ukoliko posedujete jedan od telefona sa vrhunskim kamerama (S7, S8, S9, HTC U11, Huawei P9, P10, P20, iPhone 8, X…) ni drhtava ruka neće biti veliki problem pri fotografisanju, na vama je samo da uhvatite momenat, a telefon će sam podesiti osvetljenje, fokus i ostale parametre.

 

4. Pažljivo sa zoom-om

Prevelikim ubližavanjem tj. zumiranjem, ne postižete ništa osim gubitka na kvaliteti i pojavljivanja šuma te kockica. Isti rezultat ćete dobiti isecanjem dela koji želite da ubližite, kasnije u editoru za fotografije. Nažalost, tehnologija još uvek nije prevazišla fizičke prepreke koji onemogućavaju proizvođačima mobilnih telefona da smeste sofisticiranu optiku sa mogućnosti optičkog zoom-a u tanko kućište mobilnog telefona. U slučaju da telefon ima pravi optički zum, kamera bi bila značajno ispupčena u toj meri da bi ometalo svakodnevno korišćenje telefona. Neki noviji flagship modeli telefona imaju hibridni zum 2x (neki i 5x) koji ustvari kombinuje ogroman broj megapiksela i optiku na sekundarnoj kameri.

5. Ptičicaa!

Savetujemo da telefon držite sa obe ruke, smireno, sa minimalno pokreta.  Da li će fotka biti uspravna ili horizontalna zavisi od vas. Uvek napravite barem 3 fotografije, jednu koju ćete sami fokusirati, drugu sa automatskim fokusom, a na trećoj možete promeniti ugao ili izbeći svetlost, ukoliko imate vremena možete koristiti Pro mod…kasnije od te tri izaberite najbolju.

 

0 0 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare