SpaceX satelitski pristup internetu je već uveliko u fazi testiranja, poprilično je brz, pomoći će da internet bude dostupan u svim delovima sveta čak i onim
zabačenim što nije bio slučaj, ali izgleda da će biti ograničenja po pitanju piratizacije. Da li zbog opterećenja ili što se pridržavaju zakona, ko će im znati.

Širenje dostupnosti satelitskog pristupa Internetu putem SpaceX-ove konstelacije Starlink znači i sve više korisnika – a više korisnika, očekivano, dolazi i na više ideja kako tu brzu internetsku vezu iskoristiti. Nije trebalo dugo da se neko seti kako bi mogao pokušati zagaziti u piratske vode i videti šta će se dogoditi. Verovatno među prvima je to učinio korisnik Reddita iz SAD-a koji se predstavlja kao substrate-97, a ime mu je, čini se, Sam.

Sam je svesno i namerno pokrenuo torrent klijent bez uključenog VPN-a i putem svoje Starlink veze skidao torrente, tj. preuzimao piratski sadržaj koji nije platio autorima. Nije prošlo dugo, a u inboxu ga je dočekalo “ljubavno pismo” iz Starlinka sa naslovom “Prva opomena za kršenje autorskih prava”.

U slučaju da nastavi, Starlink mu može ukinuti daljnje pružanje usluga te ga izložiti pravnom riziku, odnosno tužbi koju bi mogao pokrenuti nositelj prekršenih autorskih prava.

Internet pristup preko satelita sve je dostupniji u svetu. Do sada je SpaceX već za njega zaprimio pola miliona prednarudžbi od budućih korisnika iz celog sveta, koji su pritom i uplatili 99 dolara. Za korišćenje ovog interneta, pored 99 dolara mesečno biće potrebno i platiti 500 dolara za inicijalni trošak opreme, jednokratno.

0 0 glasovi
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare