Dosta često pitanje ja kako ubrzati računar, šta to treba uraditi da bi bio brži? Brzina je relativna, nekome je brzo ono što je drugima sporo, ali u ovom tekstu potrudićemo se da vam damo nekoliko razloga zbog kojih je računar spor.

Problemi sa brzinom mogu biti u hardverski ili softverski

Virusi

Česti problem su upravo virusi koji su na Windowsu izuzetno rasprostranjeni. Mogu da dođu preko internet browsera ili nelegalnog softvera.

Ukoliko imate dovoljno vremena i znanja, najbolje da reinstalirate Windows, a druga opcija je pokušati sve to očistiti tako što ćete deinstalirati trenutni antivirus i instalirati Malwarebytes. Pokrenite program i nakon što preskenira hard disk videćete pronađene viruse. Označite ih, obrišite, i restartujte računar.

Alternativno, ukoliko često imate problema sa virusima, a ne koristite profesionalne programe (npr. za dizajn Corel, Adobe paket i sl.), pokušajte koristiti Linux distribuciju tj. operativni sistem Ubuntu, brz je i podržava sve browsere i alternative Office paketu – Open Office.

Windows

Svi znamo da Windows ima svoje boljke koje je moguće donekle zalečiti. Windows 10 ima često problem sa ažuriranjima (Windows Update) gde vrlo lako može usporiti računar do te mere da je rad nemoguć čak i na najboljem hardveru. Tada vam ništa drugo ne preostaje nego da vratite stanje sistema pre ažuriranja i isključite ažuriranje. Nije odgovorno sa naše strane da kažemo da onemogućite ažuriranje Windows 10, ali na našim mašinama je obično isključen te ga pokrećemo jednom u tri meseca da bismo bili sigurni da se nećemo naći u situaciji da imamo računar koji ne radi ili jedva radi.

Proverite kada ste zadnji put ažurirali sistem i pokušajte kroz System restore vratiti na tačku kada je sve radilo normalno.

Proverite koliko programa se pokreće uz Windows i onemogućite programe koji vam nisu bitni. Naravno, obrišite sve programe koje ne koristite.

Ako se vaš posao zasniva na korišćenju browsera (Chrome, Mozilla) i Office-a, preporuka je da Windows zamenite Ubuntu-om ili instalirate Windows 7 koji je imao značajno manje problema.

 

Hardver

Ukoliko imate iole pristojan desktop računar ili laptop mlađi od 5 godina činjenica je da ne biste trebali imati problema pri svakodnevnom radu. U to NE ubrajamo igrice ili Adobe Photoshop i određene teške programe koji iziskuju nekoliko GB RAM-a samo za sebe i jak CPU. Ali, kompjuter ne bi smeo da otvara Chrome ili Mozillu po 5 sekundi, da se uključuje po 3-4 minuta, da ima spor odziv za oubičajene radnje, npr. ulazak u Control Panel ili Word.

O čemu se radi? Čak i hardver (CPU, GPU) iz 2012. je dovoljan za svakodnevne aktivnosti na računaru, ali usko grlo je obično HDD (hard disk). Hard diskovi su hardverski dinosaurusi koji nisu doživeli krucijalne promene više od 2 decenije, praktično su samo napredovali u kapacitetu memorije i ceni koja je bagatelna već par godina. Hard disk čuva sve podatke i pri pokretanju Operativnog sistema i programa pokreće fajlove, te ako je hard disk spor, ništa vam ne znači i najnoviji procesor i 16 GB RAM-a.

Rešenje je da kupite SSD koji je već sada toliko jeftin da nema razloga da koristite Hard Disk.

SSD je u teoriji brži od 10 do 20 puta, a u praksi ponekad i više. Dovoljno je da kupite bilo koji SSD, čak i najjeftiniji će biti mnogo brži od HDD jer za razliku od HDD, SSD diskovi ne koriste pokretne delove već čuvaju podatke direktno na čipu. Nažalost SSD preko 256 GB je i dalje vrlo skup, pa je preporuka da za podatke kao što su multimedijalni fajlovi koristite HDD, a za operativni sistem i programe koristite SSD i biće vam dovoljno 128GB, za nešto gladnije prostora 256GB.

Kingston 256 GB je oko 4500 din i možete da ga kupite ovde dok 128GB košta manje od 3000 din i možete kupiti ovde.

Koristite laptop i želite da zadržite postojeći hard disk? Izbacite optički drive uređaj (DVD) koji ionako više niko ne koristi i ubacite fioku tj. caddy za SSD koju možete kupiti sa AliExpress ili KP.

Antivirusi

Loš antivirus (ili loše podešen) može zadati glavobolje kao i virus, naša preporuka je da koristite Malwarebytes pri skeniranju, a Aviru u svakodnevnom radu. Nikako ne koristiti 2 antivirusa istovremeno.

5 1 glas
Article Rating
Share:
Pretplata
Obaveštenje
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare